Sziget Fesztivál 2015 special: Armel Opera Festival és Deep Purple-Led Zeppelin tribute est

Az évek alatt a térség legrangosabb nemzetközi fesztiváljává nőtte ki magát a budapesti „Sziget” – nagy nevekkel, rengeteg látogatóval, számtalan helyszínnel, a zenei mellett kultúrális-művészeti-színházi programokkal is. Az idei kínálatból most kettőt emelnék ki: az Armel Opera Festival rövidprogramjait és egy magyar fiatalok (a Celebration Days) által prezentált Deep Purple-Led Zeppelin tribute estet.

Az Armel Operaverseny és Fesztivál 2008 óta létezik – itt előadások és énekesek is versengenek a közönség és a zsűri kegyeiért. Nem vagyok a műfaj rajongója, így a budapesti helyszín és egy Alföldi Róbert rendezés (Mozart: Varázsfuvola) kapcsán az idén találkoztam vele először. A verseny és fesztivál megnyitó Varázsfuvola előadáson természetesen ott voltunk, s a német nyelvű ének és prózai szövegek ellenére is érthető, szórakoztató és igen színvonalas este részesei lehettünk – mert operát így is lehet: modern felfogásban, szinte színházi előadásként odatenni, s mindeközben klasszikus komolyzene szól, nagyáriákkal és nagyzenekarral. 

Tavaly „Operasziget” néven, modern és szórakoztató előadásokkal volt jelen a műfaj a Sziget Fesztiválon, idén tőlük az Armel Opera Fesztivál veszi át a stafétabotot: izgalmas programokkal és rövid ízelítőkkel várják majd a szigetlakókat. 

A Celebration Days projekt szintén klasszikus műsorral készül, bár ez már könnyűzenei vonal. Az igen fiatal, de annál inkább tehetséges muzsikusok vendégeik segítségével idézik meg a ’60-as és ’70-es évek zenéit. A klasszikus és progresszív rock nóták eldalolását két számomra kedves énekesre bízták: Scholtz Attila (Cry Free) és Körmendi Roland (Heep Freedom) számára otthonos ez a terep, hisz saját bandáikkal is ebben a világban mozognak – és nem is akármilyen profizmussal.  

Két éve volt egy hasonló tribute buli a Sziget Fesztiválon. Akkor és ott a Cry Free és Zep Session zenekarokból formálódott dupla formáció a Purple Zeppelin Jam szórakoztatta a fesztiválozókat. A nemzetközi közönség vevő volt erre, a hajnali óra ellenére együtt fújta a Deep Purple és Led Zeppelin nótákat a csapattal. Az az este nekem is örök élmény marad.

Az új formáció és az idei Sziget szereplés várhatóan ennél még nagyobbat fog szólni – találkozzunk 2015.08.13-án éjjel, hajnali 1h-kor a Budapest Park Tribute Színpad előtt, az első sorban.

Addigis egy kis ízelítő – de tessék a SoundCloud anyagukba is belehallgatni (vigyázat, függőséget okoz!):

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük